הגדלת חזה

ניתוח הגדלת חזה

בין אם נולדת עם חזה קטן או שהחזה התרוקן לאחר הריונות ולידות, עברת ירידה קיצונית במשקל ובין אם את סובלת מאסימטריה מולדת, אחת הדרכים לשינוי המצב תהיה באמצעות ניתוח להגדלת חזה. ניתוח הגדלת חזה מומלץ לעבור רק לאחר שמגיעים לבגרות גופנית והחזה סיים להתפתח, כלומר מקובל לבצעו לאחר גיל 17-18, גיל הבגרות החוקית. מקרים יוצאי דופן הינם אסימטריה קיצונית בין השדיים.

בפגישת הייעוץ שאני מקיימת לפני הניתוח, אני מקפידה להחשיב את רצונותיה של המטופלת בתוך מכלול עובדות נוספות הכוללות את מבנה השדיים ובית החזה, כמות רקמת השד, מיקום והיקף הפיטמה והעטרה. המראה הסופי של השדיים לאחר הניתוח מושפע ממבנה הגוף והשד עצמו, מצורת השתל שהוחדר, ממיקומו של השתל (מעל או מתחת לשריר) וכמובן מגודלו.

כל האופציות של סוגי השתלים, הצורות והגדלים השונים מועלות ונידונות בפירוט במעמד הייעוץ הראשוני.
יש מקרים בהם יוחלט להשתמש לצורך ההגדלה בשומן או רקמה עצמית – אלו מתאימים לאינדיקציות ספציפיות.

הכנות לקראת ניתוח הגדלת חזה

לקראת הניתוח, מטופלות בריאות, מתבקשות להכין בדיקות דם רוטיניות.
נשים מעל גיל 45, בעלות היסטוריה רפואית או מעשנות, מתבקשות לבצע בדיקת א.ק.ג וצילום חזה.
נשים בנות 45 ומעלה חייבות לעבור בדיקת ממוגרפיה. בנשים צעירות יותר לרוב אסתפק בבדיקת אולטרהסאונד.

כל הבדיקות ניתנות לביצוע בקופת החולים בהפניית רופא המשפחה.

לקראת הניתוח תתבקשי להצטייד בחזיית ספורט במידה המתאימה, הנרכסת מקדימה. כמו כן תצוידי מבעוד מועד במרשמים לטיפול אנטיביוטי ונוגדי כאב.

כיצד מתבצע ניתוח הגדלת חזה

ניתוח הגדלת חזה נמשך כשעה עד שעה וחצי ואת הניתוח מבצעים תחת הרדמה כללית. לחדר הניתוח יש להגיע בצום כשעה לפני מועד הניתוח. לאחר ההרדמה – הניתוח מתחיל.

באמצעות חתך עורי קטן באורך 4 ס"מ המבוצע באזור הבלתי גלוי של קפל השד (בין השד לקיר הבטן), מחדירים את השתל לכיס שמותאם בדיוק לגודל השתל ואשר נקבע מראש בזמן הסימונים שלפני הניתוח. מיקום השתל יכול להיות מתחת לשד או עמוק יותר בכיס מתחת לשריר החזה – כפי שנקבע בייעוץ.

במרבית המקרים, משתמשים בשתלי סיליקון באיכות גבוהה, בטכניקה סטרילית, ומוודאים כי התוצאה היא סימטרית ואסתטית ומתאימה לרצונות שהובעו ביעוץ. החתך נסגר ראשונית, בתפרים נסתרים ונספגים מעצמם ונחבש בפלסטר עדין שמאפשר מקלחת כבר מהיום השני לאחר הניתוח. אין צורך במשחה או בהחלפה של החבישות.

כיום, לא נהוג לחבוש את השדיים לאחר הניתוח, אולם המטופלת מתבקשת ללבוש חזייה תומכת ללא ברזלים במשך שישה שבועות. את החזייה ניתן להסיר את החזיה לצורך מקלחת, כבר ביום השני לאחר הניתוח. אחרי הניתוח, נחים קצת, מתאוששים, שותים ואוכלים קצת, מוודאים שאין נפיחות יוצאת דופן או כאבים ולרוב, משתחררים הביתה כבר ביום הניתוח.

סוגי השתלים בהם משתמשים בניתוחי הגדלת חזה

קיימים סוגים רבים של שתלים. הם שונים זה מזה בסוג המעטפת והחספוס, ברכותם, במשקל, במבנה השתל – פחוס או מוגבה ויש גם שתל בעל צורה אסימטרית – אגסית. את הדוגמאות לסוגים השונים ואת הבחירה הסופית המותאמת להעדפות שלך, מקבלים במהלך הייעוץ עם הרופא.

למה לצפות בימים שלאחר ניתוח הגדלת חזה

ההרגשה של המטופלת ביום שלמחרת הניתוח הינה עייפות וכאב מקומי שיימשך מספר ימים. ברוב המקרים תרופות נוגדות כאב ידועות כמו אקמול, נורופן או אופטלגין יספיקו על מנת לתת מענה לסוג כאב זה. בשום אופן אין המלצה או צורך להישאר במיטה – להפך חשוב לקום, להסתובב, לנשום עמוק ו"להתניע"- ולכן גם חשוב כל כך לקחת נוגדי כאב בימים שלאחר הניתוח ולא "להתאפק". חשוב לי לציין, כי לא מתמכרים לתרופות נוגדות כאב וכי נזק שנגרם מחוסר תזוזה הוא גדול יותר מאשר זה של נטילת התרופות.

לרוב ניתנת חופשת מחלה למשך שבועיים ימים, במהלכם עוצמת הכאב הולכת ופוחתת וניתן לעשות יותר דברים ובקלות רבה יותר. לנהיגה ניתן לחזור לאחר כשבוע, כשהכאב פוחת בזמן תנועות חדות. חשוב מאד למקם את רצועת החגורה כך שלא תלחץ על החזה בתקופה הראשונה.ספורט אינטנסיבי (ריצה, זומבה, יוגה) ו/או כניסה למי ים או בריכה אפשריים כ- 6 שבועות ממועד הניתוח, כדי להקטין את הסיכון לזיהום.

סיבוכים אפשריים:

סיבוכים אפשריים לכל הניתוחים ויש את אלה הייחודיים להגדלת חזה בעזרת שתל. הסיבוכים ככלל קורים באחוזים נמוכים מאד, (אחרת לא היינו מבצעים את הניתוח !) אבל כדאי להכיר אותם מראש ולדעת מהן נורות האזהרה.

  • זיהום
    כל החדרה של גוף זר מלווה בסיכון מוגבר לזיהום –גם בהגדלת חזה עם שתלי סיליקון.
    במהלך הניתוח אני מקפידה לנקוט בכל אמצעי הזהירות לשמירה על הסטריליות וכן מקפידה לצייד את המטופלת באנטיביוטיקה מניעתית. עם זאת, באחוזים בודדים, עלול להתפתח זיהום סביב השתל. המשמעות של זיהום שכזה יכולה לדרוש טיפול אנטיביוטי דרך הפה ועד צורך באשפוז ומתן אנטיביוטיקה דרך הוריד. יש מקרים נדירים של צורך בהוצאת השתלים. אם בימים לאחר הניתוח, מופיע חום מעל 38.5, קיימת החמרה פתאומית בכאבים, מופיעה נפיחות חדשה או הפרשות חד צדדיות – יש ליצור עימי קשר מיידי.
  • דימום
    נפיחות חד צדדית פתאומית, החמרה בכאבים והופעה של שטף דם חדש, בעקר באזור התחתון של השד , בימים שלאחר הניתוח, יכולים להיות סימן לשטף דם, המטומה בשפה מקצועית, המצטברת בכיס בו מצוי השתל. בחלק גדול מהמקרים, דימום קטן ייעצר וייספג מעצמו לאט. לעיתים רחוקות, יש לעצור את הדימום. זאת הסיבה העיקרית לחשיבות המנוחה בימים שלאחר הניתוח. יש להימנע מפעילות גופנית ו/או מחבלה ישירה באזור החזה, שכן אלו עלולים להיות גורמים לשטף הדם.
  • פעירת תפרים
    כאשר מוכנס שתל גדול מאד לכיס מאד קטן, בעיקר בנשים מעשנות או במצבים של נטילת תרופות מסוימות, החלמת החתך הניתוחי עלולה להיות בעייתית. זאת הסיבה כי בייעוץ הטרום ניתוחי, המעשנות מתבקשות להפסיק עישון לפחות שבועיים לפני הניתוח. בנוסף, חשוב לבחור שתל אשר לא יצור מתח על התפרים ויגרום לפרימתם. הסיבוך של החלמת חתך בעייתית הינו נדיר מאד אבל יש להתייחס אליו בכובד ראש שכן הוא עלול להיות סממן לבעיה אחרת (כמו הצטברות נוזלים סביב השתל או תחילת זיהום).בכל מקרה בו מופיעה הפרשה חדשה רבה על הפלסטרים, יש ליצור קשר מיידי ולהגיע לבדיקה.
  • צלקת
    צלקת בפני עצמה אינה סיבוך כי הרי כל חתך עורי מותיר צלקת. למרות זאת, אנו המנתחים בוחרים לעשות את החתך במקום שיהיה מוסתר ביותר מהעין גם ללא בגדים. כמו כן, חשוב לדעת כי לצלקת יש מספר שלבים עד להבשלתה ולרוב חולפים מספר חודשים עד שמגיעים למראה היציב והסופי של הצלקת. מי שפיתחה בעבר צלקות בולטות, או נשים בעלות עור כהה- רצוי להתייעץ בנושא הצלקות עם המנתח כדי לקבל הנחייה להתחיל בטיפול מוקדם שיכול להפחית את התופעה, בעזרת יריעות סיליקון נצמדות המעדנות את הצלקת.
  • דליפה
    דליפת שתל היא אירוע נדיר, בייחוד אם נעשה שימוש בשתלים המודרניים. חשוב לציין כי גם אם אירעה דליפה, לא מדובר באובדן נפח מיידי. חלק מהמנתחים ממליצים להחליף שתלי סיליקון כל 10-15 שנים, אולם מאחר והשתלים של היום בעלי איכות גבוהה ואינם בעלי תאריך תפוגה, ברוב המקרים אין צורך בכך. עם זאת, במשך השנים, מסיבות כאלה ואחרות (חשד לדלף, היווצרות התקשות מסביב לשתל, שינוי במבנה השד), כ-50% מהנשים שעברו הגדלת חזה, יחליפו את השתלים ב 10 השנים שלאחר הניתוח המקורי. במידה וחל שינוי חד צדדי וחדש במראה השד או התגלה חשש לקרע בבדיקת ממוגרפיה או אולטרה סאונד – חשוב להגיע לבדיקת הרופא המנתח ולקבלת החלטה באשר להמשך הבירור וההתנהלות הנדרשת.
  • צניחה
    כמעט תמיד מתרחשת ירידה מסוימת בגובה השדיים לאחר הניתוח. לרוב מדובר בירידה אסתטית ורצויה כדי לקבל מראה שד אגסי וטבעי.מטופלות אשר בחרו בשתלים גדולים, או נשים עם רקמות חלשות הנוטות להימתח, עשויות לסבול מצניחת שדיים משמעותית יותר. במצבים כמו אלו, ניתן לשקול תיקון באמצעות ניתוח להרמת חזה, החלפה לשתלים קטנים יותר או שימוש בשתלים קלים.
  • הפרעה בתחושה
    לא מעט נשים שעברו ניתוח הגדלת חזה מתלוננות על שינוי בתחושה בשדיים, בייחוד באזור הפטמות או בחתכים שדרכם הוכנסו השתלים. מנעד השינוי בתחושה נע בין רגישות יתר לאבדן תחושה. על פי רוב מדובר בתופעה החולפת מאליה בתוך מספר חודשים והתחושות חוזרות למצב הטרום ניתוחי. במקרים נדירים התחושות חוזרות רק כעבור שנה ואף יותר.
  • התקשות
    הסיבוך הנפוץ ביותר כתוצאה מניתוח הגדלת חזה הוא התכווצות או התקשות של מעטפת השד, אך במרבית המקרים אין לו כל משמעות קלינית והוא אינו דורש טיפול. במקרים אלו, הגוף יוצר מעטפת סביב השתל העשויה להתעבות, להתקשות או להתכווץ. כתוצאה מתהליך זה, נוצרת התקשות ותחושת אי נעימות בשד.תופעה זו עשויה להופיע זמן קצר לאחר הניתוח ובמקרים אחרים חודשים רבים לאחר מכן.במידת התקשות חמורה יתכן ותידרש התערבות כירורגית, במהלכה יוצאו השתלים, יורחבו הכיסים ולבסוף יוחזרו השתלים למקומם.קיימים סיבוכים נוספים ונדירים יותר בהם נדון בפגישת הייעוץ ורובם ככולם מפורטים בטופס ההסכמה לניתוח. כמובן שאם עולות חששות או שאלות ספציפיות, ניתן להעלותם כדי לקבל מענה מלא ורלבנטי.ככלל, בכל מקרה של סיבוך או הופעת כאבים, רגישות יוצאת דופן, נפיחות, פצעים, דלקת, קשיי נשימה, חום או שינוי חריג בגודל או בצורת השדיים, יש לפנות מיידית לרופא המנתח.

האם קיימות הגבלות לאחר ניתוח הגדלת חזה

למשך 6 שבועות לאחר הניתוח, על המטופלת ללבוש חזית ספורט תומכת.
בשבועות הראשונים לאחר הניתוח מומלץ להימנע מפעילות שמובילה לטלטול קיצוני של השדיים כגון: ריצה ממושכת או קפיצות וכן הרמת ידיים במהלך פעילות גופנית. בדרך כלל תקבל המטופלת אנטיביוטיקה למשך מספר ימים מתוך מטרה למנוע התפתחות אפשרית של זיהומים.

ימים ספורים לאחר הניתוח ניתן לשוב לפעילויות שגרתיות אך במקרים של עבודה המצריכה פעילות פיזית, חשוב להמתין כשבועיים עד לחזרה לעבודה. על סמך כל המחקרים העולמיים העדכניים, שתלי הסיליקון אינם מהווים סיבה להתפתחות סרטן שד. עם זאת ישנים מצבים נדירים ביותר, שהסיליקון עשוי לגרום לתחלואה, כגון הגדלת בלוטות לימפה אזוריות בשל נדידת סיליקון, תחושה של עייפות כרונית או הצטברות נוזלים סביב השתל.

חשוב להדגיש ששתלים עשויים להקשות לעיתים על ביצוע בדיקת ממוגרפיה ולכן יש ליידע את המכון והבודק אודות הימצאותם של שתלי הסיליקון טרום הבדיקה בכדי להתאים את הבדיקה למצב זה. במידה ולמרות מאמצי הבודק נותרו שטחים בלתי מכוסים בבדיקה, ניתן להתגבר על הבעיה באמצעות בדיקת MRI או אולטרסאונד שדיים, בהן השתלים אינם מהווים בעיה.

מומחי ספוט קליניק להגדלת חזה

ד

ד"ר הלית גיא-חן

רופאה מומחית בכירורגיה פלסטית ואסתטית. בעלת ניסיון בניתוחים משחזרים, פוסט בריאטרים והסרת נגעים בשיטת מוהז.

צרו אתנו קשר

-->
התקשרו לספוט קליניק - מרפאת מומחים לרופאי עור פרטיים
×
דילוג לתוכן