טיפול בפוטותרפיה

פוטותרפיה (Phototherapy) הוא כלי עזר יעיל זה עשרות שנים לטיפול בטווח רחב של מחלות עור. פוטותרפיה פירושה חשיפת העור הנגוע לקרינה בתחום העל־סגול/האולטרה-ויולט Ultraviolet למטרות טיפוליות. מקור האור יכול להיות מלאכותי או טבעי, כמו אור השמש באזור ים המלח (Heliotherapy/Climatotherapy).

המחלות בהן ניתן לטפל בפוטותרפיה הן: פסוריאזיס, ויטיליגו (בהקת), אקזמה של הידיים, לימפומה של העור מסוג תאי T, ליכן פלנוס LICHEN PLANUS ודלקת עור אטופית ATOPIC DERMATITIS.

תחומי הקרינה המנוצלים הם:

  • BB (Broad Band) – UVB (290-320nm)
  • NB (Narrow Band) – UVB (311-313nm)
  • UVA (320-400nm)
  • PUVA = ‏Psoralen (במתן פומי או חיצוני) + UVA
  • UVA1 (340-400nm)

על מנת להמנע מהתופעה של כווית שמש, כתוצאה מחשיפה למקור הקרינה, המחקה במידה זו או אחרת את קרינת השמש, חשוב להתאים את מינון הקרינה לסוג העור של המטופל ולתכנן מראש את המרווח בין הטיפולים ומספר הטיפולים הדרוש לנסיגת התופעות העוריות. טיפול במכון פוטותראפי באמצעות נורות שמש עדיף על חשיפה ישירה לקרינת שמש תחת כיפת השמים, משום שניתן לכוון את מינון הקרינה למינימום הדרוש לקבלת תגובה טיפולית ולהקטין את הסכנה לכוויות שמש ו/או לנזק מצטבר מחשיפה ממושכת לשמש.

באופן עקרוני, מספר הטיפולים בשבוע משתנה בהתאם לסוג הקרינה המנוצלת. לדוגמא: אם מדובר בקרינת BB-UVB מספר הטיפולים בשבוע נע בין 3 ל-6, אולם כאשר הסוג הואNB-UVB או PUVA מספר הטיפולים בשבוע הוא 3.
מספר הטיפולים הממוצע הנדרש להשגת הפוגה במחלה (רמיסיה) משתנה גם הוא בהתאם לאבחנה (למשל 30 בפסוריאזיס אבל 60-80 בויטליגו). לרוב התדירות של הטיפול האחזקתי (למניעת השנות המחלה) תהיה פעם עד פעמיים בשבוע לתקופה שלא תעלה על חודשיים ימים.

פוטותראפיה Photo-therapy

שיטת טיפול זו מבוצעת באמצעות חשיפת העור הנגוע, במתקן רפואי (או ביתי), לנורות מיוחדות, שמפיקות קרינה בתחום העל- סגול (UV)בדומה לקרינת שמש, ומיועדות לריפוי. ראוי לציין  שבכל שיטות הפוטותראפיה הזמינות לחולי פסוריאזיס, חשוב ביותר להקפיד על שימוש במשקפי שמש תקניות במהלך החשיפה לנורות השמש המלאכותיות, שכן הקרינה שהן מפיקות בדומה לקרינת השמש עלולה לזרז היווצרות קטרקט בעיניים.

סדרה של כ 30-40 טיפולים פוטותראפים , המתבצעת  3 פעמים בשבוע, במכון פוטותראפי מוכר, עם חשיפה לקרינה בתחום המכונה "Narrow band UVB" עשויה להביא לנסיגת התפרחת חודשים רבים.

במהלך הטיפול המטופל חושף את העור הנגוע, כשהוא ניצב בעמידה, או בשכיבה ,במתקן דמוי תא טלפון, או גליל, המצופה נורות UV. משך החשיפה שנמדד בשניות/ דקות אחדות, הולך ועולה מטיפול לטיפול בהדרגה, על מנת להמנע מכווית שמש. מקובל להגן על הפנים ועל איזורים לא נגועים של עור הגוף באמצעות כיסוי בד או קרם מסנני קרינה.

הטיפול עשוי כאמור להביא לנסיגה שלמה של המחלה בשיעור ניכר של המקרים. בהתחשב בכך שניתן להסתפק לצורך הטיפול במינוני קרינה מזעריים ומבוקר ים היטב , הסיכון לנזק מצטבר מחשיפה לקרינה על סגולה  נמוך משמעותית מהסיכון של חשיפה לקרינת שמש בחוץ. ייתכנו עם זאת אירועים דמויי צריבת שמש קלה, הופעת נמשים, שיזוף ו/או מאפיינים של הזדקנות העור. עירנות יתר מומלצת במטופלים בהירי עור, או עם ריבוי נקודות חן (שומות) ו/או סיפור אישי או משפחתי של סרטן עור או מלנומה, הזקוקים בהיותם בסיכון מוגבר למעקב קפדני לאבחון מוקדם של נגעים קדם סרטניים ו/או סרטן עור או מלנומה, גם שנים לאחר סיום סדרת הטיפולים הפוטותראפים.

פוטותרפיה ביתית

נורות UV המיועדות לטיפולי בית משווקות באופן מסחרי בישראל. שעון מפסק (טיימר), המותקן בנורות אלה מיועד למנוע כוויות ו/או לנזקים לטווח רחוק מחשיפת יתר בלתי מבוקרת לנורות אלה. מובן מאליו שההנחיות לטיפול הביתי מנוהלות ע"י רופא העור האישי, האחראי לקביעת מינון ותדירות הטיפולים, עד להחלמה.

שיטת גקרמן Goeckerman

במקרים של מחלה מפושטת נהוג לשלב טיפול מקדים ע"י משחות זפת למשך מספר שעות. לאחר הסרת המשחה מתבצעת חשיפה פוטותראפית קצרה לנורת  UVB. השימוש בתכשיר זפת ככל הנראה עשוי להגביר את רגישות העור להשפעת הקרינה והתוצאה – דעיכת הדלקת הטיפוסית למחלה. שיטה זו מתבצעת בדרך כלל  במסגרת יחידות לאשפוז יום במרכזים רפואים, בהתחשב באי הנוחות הכרוכה בשימוש בתכשיר הזפת.

PUVA (Psoralen & UVA)

שיטה פוטותראפית זאת  משלבת נטילה דרך הפה של Oxsoralen המגביר את רגישות העור לנורות המפיקות קרינה בתחום ה-UVA. החשיפה לנורות ה UVA מתבצעת שעתיים לאחר נטילת התרופה.

עם סיום הטיפול, על החולה להמשיך להתגונן מפני חשיפה לשמש ביממה הקרובה, ע"י לבוש בגדים ארוכים, מריחת מסנני קרינה והגנה על העיניים עם משקפי שמש תקניות. זאת עד לסילוק שאריות התרופה מהגוף.

בהתחשב במגבלות הטיפול, השימוש ב-PUVA מיועד בעיקר  למקרים קשים שלא השתפרו בטיפולים חלופיים.

ניתן ליישם את הטיפול ב-PUVA כשהטיפול המקדים מתבצע בטבילת העור הנגוע באמבט המכיל תמיסת פסוראלן, ללא צורך בבליעת כדורים. בשלב שני מתבצעת החשיפה לנורות ה UVA. טיפול זה מיועד בין השאר לפסוריאזיס המערבת את כפות ידיים ורגליים והוא מייתר את הצורך להמנע מחשיפה לשמש ביממה לאחר הטיפול במקרה שהתרופה ניתנת דרך הפה.

טיפול אקלימי בים המלח – Dead Sea Climate Therapy

אפשרות חילופית לטיפול בפסוריאזיס בינונית עד קשה היא חשיפה לשמש מספר שעות כל יום באיזור ים המלח. זאת בשילוב עם טבילה במי ים המלח או במרחצאות הגפרית.
משך השהות האופטימלית בחוף ים המלח עד להשגת השיפור נעה בין שבועיים ל-4 שבועות. עוצמת קרינת השמש הצורבת בחוף ים המלח, בגלל עומק המקום מתחת לפני הים קטנה יותר יחסית לחוף הים התיכון, ולכן הסיכון לכווית שמש קטן יותר, מה שמאפשר זמני חשיפה ארוכים יותר.

מומחי ספוט קליניק לטיפול בפוטותרפיה

פרופסור דוד אנק - רופא עור פרטי מומחה לרפואת עור

פרופסור דוד אנק

מומחה לטיפול בפוטותרפיה

ד״ר זהר ליברטי - רופאת עור פרטית מומחית לרפואת עור

ד"ר זהר ליברטי

רופאת עור, מומחית לטיפול בפוטותרפיה

ד

ד"ר אורנה שמאי

רופאת עור, מומחית לטיפול בפוטותרפיה

ד

ד"ר איילת אולך

רופאת עור, מומחית לטיפול בפוטותרפיה

פרופסור אסתר עזיזי - רופאת עור פרטית

פרופסור אסתר עזיזי

רופאת עור, מומחית לטיפול בפוטותרפיה

צרו אתנו קשר

-->
התקשרו לספוט קליניק - מרפאת מומחים לרופאי עור פרטיים
×
דילוג לתוכן