ניתוח מוז

ניתוחי מוהס – השיטה היעילה והמומלצת להסרת נגע עור סרטני בפנים

שם באנגלית: Mohs surgery

שם בעברית: ניתוח מוהס / ניתוח מוז / ניתוח מוס

 

ניתוח מוהס (על שם פרופסור Frederic E. Mohs, אבי השיטה) נחשב לטיפול היעיל ביותר בסרטן עור מסוג סרטן תאי בסיס BCC וסרטן תאי קשקש SCC , במיוחד באלה הממוקמים באיזורי הראש והצוואר.

שיטת טיפול זו נועדה בראש וראשונה לוודא שלא רק הגידול הסרטני הבולט על פני העור, אלא גם כל השורשים שלו, הסמויים מהעין וחבויים בעומק העור, יסולקו אחת ולתמיד. רק כך ניתן להבטיח שיעורי ריפוי מירבים. לשם כך פיתח פרופ' מוהס לפני כ-100 שנה טכנולוגיה מקורית המאפשרת חשיפת אותם שורשים וסילוקם במהלך הניתוח עצמו. עברות שמו של פרופסור מוהס נכתב כאמור לעיתים בצורות שונות (מוז / מוס / מוהס).

ניתוחי מוהס יעילים מאד ומומלצים להסרת נגע סרטני מהמצח, סביב העיניים, הלחיים, האף, אפרכסת האוזן, הקרקפת, הצוואר ומחשוף החזה.
ד"ר מאיה סיני רופאת עור פרטית מומחית לניתוחים בשיטת מוז

ניתוחי מוז מבוצעים ע"י ד"ר מאיה סיני – מומחית לרפואת עור, מוסמכת American College of Mohs Surgery לניתוחים בשיטת מוז.

הניתוחים שמבצעת ד"ר מאיה סיני הינם בעלי שיעורי ריפוי מרביים והשחזור האסתטי מבוצע ברמה הגבוהה ביותר.

ניתוח מוז בהשוואה להסרת נגע סטנדרטית

הסרת נגע סטנדרטית מתבצעת ע"י חיתוך מסביב, או מתחת לנגע, בשיטת הגילוח / הכריתה. כשמדובר בנגע סרטני, בהסרה סטנדרטית לא ניתן לערוב לכך שהגידול אכן הוסר בשלמותו, גם אם נלקחו "שולי בטחון" של עור בריא מסביב לגידול. זאת, להבדיל מהסרת כירורגית בשיטת מוהס.

במצב של הסרה סטנדרטית דרושה המתנה של מספר ימים לפחות, עד שהדגימה שהוסרה תעובד, תאובחן ותבדק במכון הפתולוגי ועד שהפתולוג יקבע האם נותרו כן/לא תאים סרטניים בשוליים, או בעומק הרקמה. במקרה שהדו"ח הפתולוגי ידווח בדיעבד שהגידול לא הוסר בשלמות, במוקדם או במאוחר שאריות הגידול שנותרו חבויים לאחר ההסרה הסטנדרטית עלולים לשוב ולהתפתח בקרבת הצלקת שנותרה במקום, מה שיצריך התערבות חוזרת לסילוק הגידול החוזר עם שוליים רחבים ועמוקים יותר, ויותיר צלקת גדולה עוד יותר.

גם אם הפתולוג יקבע שלא נותרו תאים סרטניים במקטע אקראי של הרקמה, אין זה שולל נוכחות תאים סרטנים במקטעים אחרים, המהווים 99% של השוליים שלא נכללו בבדיקה הפתולוגית. זאת – להבדיל מסריקת 100% של השוליים והעומק בניתוח מוז.

הסרת סטנדרטית של נגע סרטני אפשרית במקרים עם BCC שטחי בסיכון נמוך או SCC הממוקם על הבטן, חזה, גב, זרועות ורגליים. כריתה כירורגית, חנקן נוזלי, קורטאג' וצריבה חשמלית, PDT ו/או טיפול בתכשירים טופיקליים עשוי להיות טיפול מספק במקרים אלה.

 

 

להבדיל מהשיטה הסטנדרטית, ניתוח מוז מתבצע בדרך כלל במספר שלבים, הכוללים בדיקה חוזרת של חתכים קפואים של הגידול שהוסר במעבדה הסמוכה, כשהמטופל ממתין במקום עד תום התהליך.

שיטה זו מאפשרת, בנוסף להרחקת כל התאים הסרטניים במטרה להשיג את שיעור הריפוי הגבוה ביותר, גם לצמצם ככל הניתן את גבולות החתך מסביב ומתחת לגידול הסרטני וכך להמנע מסילוק שוליים מיותרים של עור בריא. כתוצאה מכך הצלקת שתוותר במקום, תהיה אף היא מזערית ככל הניתן ותמנע פגיעה כלשהיא בתפקוד התקין של הרקמות מסביב לגידול שהוסר.

שאלות נפוצות בנוגע לניתוחי מוז

ניתוחי מוז מתבצעים ע"י רופאים שעברו התמחות ייעודית בתחום העור, הפתולוגיה והכירורגיה הפלסטית והוסמכו למלא 3 תפקידים: כריתה כירורגית של הגידול שזוהה בעור (בשלב/ים רצופים), בדיקה פתולוגית של הדגימות הקפואות של הגידול במעבדה הסמוכה ושחזור פלסטי של הפצע שנותר לאחר הסרת הגידול וסגירתו.

  • יעילות העומדת במבחן היחס עלות/תועלת
  • ביקור אחד בלבד במרפאת ניתוחי מוז
  • הרדמה מקומית
  • בדיקות מעבדה בו זמנית במקום
  • שיעור ריפוי מירבי

מנתח מוז – רופא עור מומחה – בוחן 100% מגבולות הגידול על כל היקפם ועומקם, חוסך בהסרת עור בריא מסביב לגבולות הגידול ומותיר צלקת מזערית ככל הניתן.

ריפוי של עד 99% במקרה של סרטן עור שלא טופל בעבר וריפוי של עד 94% של סרטן עור שהתפתח לאחר טיפול קודם.

כיצד מתבצע ניתוח מוז?

כאמור, הניתוח מתבצע בשלבים, במהלך ביקור אחד, כשהמטופל ממתין במקום בין שלב לשלב. לאחר הסרת השכבה העליונה של הגידול, מנתח מוהס בודק לאלתר את הרקמה שהוסרה תחת מיקרוסקופ במעבדה הסמוכה במקום. אם נמצאו תאי גידול בשולי או בעומק הרקמה שהוסרה, המנתח יודע באמצעות סימון מוקדם לאתר את המיקום המדוייק שלהם והוא ממשיך בשלב הבא להסיר את אותה שכבה בה ממוקמים התאים שנותרו, מבלי לפגוע בעור הבריא הסמוך לשולי החתך.
התהליך חוזר על עצמו באותו אופן, עד שלא יימצאו במשטחים המיקרוסקופיים תאים סרטניים כלל.

שלבי התהליך מנקודת מבטו של המטופל:

הכנה לניתוח מוז

  • ניתן ליטול כרגיל תרופות על פי מרשם, תרופות כרוניות, כמו לחץ דם, סוכרת וכן הלאה, אלא אם הרופא המנתח הורה אחרת.
  • לגבי תרופות נוגדי קרישה (כגון: אספירין/ קומדין/ פלויקס/ פרדקסה ועוד) יש להתייעץ בגינן במעמד הייעוץ הטרום ניתוחי עם הרופא המנתח – מנתח MOHS מומחה כדי לקבל הנחיות ברורות לגבי המשך נטילתן בימים שסביב מועד הניתוח.
  • מומלץ להפסיק ליטול תוספי מזון כמו: שמן דגים, אומגה 3, וויטמין E לפחות שבוע ימים לפני הניתוח
  • יש להימנע מעישון לפחות 24 שעות לפני הניתוח
  • חשוב להצטייד בהגיעך לבית החולים ברשימת התרופות הקבועות שאתם נוטלים, תעודת זהות או רישיון נהיגה
  • במידה ויש לך קוצב לב, חשוב ביותר ליידע את הרופא!

סימון הגידול

מנתח מוז מתחיל בסימון הגידול בעט ומתכנן את התנוחה בה תשב/י או תשכב/י, באופן שיאפשר לו גישה נוחה למקום הגידול. הוא מכסה את האיזור ביריעת בד סטרילית, שעשויה לכסות את העינים במקרה והגידול ממוקם בפנים. בכל מקרה תוכל/י להקשיב לדבריו של המנתח במהלך הניתוח.

בשלב זה, כשהכל מוכן, המנתח מזריק את חומר ההרדמה המקומית בסמוך לגידול והאיזור נותר מורדם לחלוטין. את/ה תשאר ער במהלך כל הטיפול.

 

ד"ר מאיה סיני, מנתחת מוס (Mohs) בפעולה

ד"ר מאיה סיני, מנתחת מוס (Mohs) בפעולה

הסרת השכבה העליונה של הגידול

לאחר שהאיזור הורדם, מנתח מוס מסיר את הגידול הנראה לעין ומתחתיו שכבה דקה מתחתית הגידול שהוסר באמצעות סכין הניתוח. כאמור המרכיב הבולט של הגידול בעור אינו אלא "קצה קרחון" עמוק יותר מהצפוי, ששורשיו אינם נראים על פני השטח. בדיקת המעבדה, שהיא השלב הבא בתהליך, תקבע האם אכן התגלו שאריות גידול בהיקף או בתחתית הרקמה שהוסרה. פצע הניתוח יכוסה באופן זמני ע"י חבישה קלה ואת/ה תוכל/י להמתין במנוחה עד שבדיקת המעבדה תסתיים.

 

שלבי ניתוח מוז

שלבי ניתוח מוז

בדיקת המעבדה

בעודך ממתין במנוחה, מנתח מוהס פורס את רקמת הגידול שוהסרה וחותך אותה ל-4 פרוסות המקודדות בצבעים שונים, כשכל צבע תואם למיקום אותה פרוסה בעור שלך. במקביל משורטטת על גבי נייר מפה טופוגרפית של השטח שנותח. טכנאי המעבדה מקפיא במקום כל פרוסה מרקמת הגידול ואז חותך אותה, במקביל לפני השטח, לשכבות דקיקות, באופן הוריזונטלי. כל שכבה כזו מונחת על זכוכית נושא, נצבעת ונערכת לצפיה במיקרוסקופ. התהליך המדוקדק והקפדני הזה לוקח זמן.

בדיקה מיקרוסקופית

המנתח בודק במיקרוסקופ בדקדקנות רבה את השוליים והתחתית של כל אחד מהחתכים ואם אובחנו תאים סרטניים בשולי או בעומק הדגימה הנבדקת הוא מסמן את מיקומם המדוייק בעור עפ"י מפה טופוגרפית תואמת המשורטטת לידו. עם סיום הבדיקה המיקרוסקופית המנתח יודיע לך האם יש צורך בהסרת שכבה נוספת של הגידול בהמשך התהליך.

הסרת שכבה שניה

אם אכן יש צורך בהסרת שכבה נוספת נגועה, בחדר הניתוח מנתח מוז מזריק שוב הרדמה מקומית במידת הצורך לאיזור הניתוח ומסיר שכבה נוספת של עור, בדיוק במקום בו נותרו תאים סרטניים, כמסומן במפה המשורטטת. את/ה תמתין/י שוב לבדיקת המעבדה שחוזרת על עצמה באותה מתכונת.

כך התהליך חוזר על עצמו שוב ושוב ככל הנדרש, עד שלא נראים יותר תאים סרטניים במשטחים המיקרוסקופים בשולי או מתחת לרקמה שהוסרה לאחרונה.

ריפוי הפצע הניתוחי

כשהסתיים הניתוח, בעקרון ניתן להשאיר את הפצע פתוח עד שיתרפא מעצמו, או שהמנתח יסגור אותו עם תפרים. זה תלוי בגודל של הפצע ובמיקומו. במקרים מסוימים יהיה צורך בכיסוי הפצע ע"י Skin Flap באמצעות הסבה והטיית קטע עור סמוך באופן שיכסה את הפצע. לחלופין – ע"י השתלת עור. במידת הצורך המנתח יתאם ויבצע את השחזור בעזרת מומחה נוסף, כגון פלסטיקאי, פלסטיקאי של עינים או כירורג כף יד. ברוב המקרים מנתח המוז יסגור את הפצע מיד לאחר השגת שוליים נקיים מגידול.

סיום התהליך

לא פעם ניתוח מוז אורך מספר שעות, במיוחד כשיש צורך במספר שלבים חוזרים, שלא ניתן לצפות מראש. למרות אי הנעימות יש כאמור יתרונות רבים לניתוח בשיטה זו: שיעור ריפוי מירבי בהשוואה לשיטות הסטנדרטיות, "חסכון" בסילוק עור בריא משולי הגידול וצלקת מזערית ככל הניתן. לכן מומלץ למלא אחר ההוראות של המנתח כיצד להמשיך את הטיפול בפצע ו/או בצלקת בליווי המעקב המתבקש על מנת להשיג את התוצאה הטובה ביותר.

 

ניתוח מוהס - לפני ואחרי

 

שאלות נפוצות נוספות בנוגע לניתוחי מוז

ניתוח מוז הוא בבחינת סטנדרד הזהב בטיפול ב-BCC ו-SCC, במיוחד בגידולים הממוקמים באיזורים בעלי חשיבות קוסמטית ותפקודית, כגון מסביב לעיניים, ליד האף או השפתיים, אוזניים, קרקפת, אצבעות, כפות ידים ורגלים או גניטליה. מוז מומלץ גם במקרים של BCC או SCC שהם גדולים, אגרסיבים או גדלים במהירות, שהגבולות שלהם אינם חדים, או בגידולים שחזרו לאחר טיפול קודם.

בהתחשב בשיעור הריפוי הגבוה, ניתוח מוז מומלץ כטיפול הבחירה לסרטן עור הממוקם באיזור בעל סיכון גבוה : אף, שפתיים, אוזניים, ידים, כפות רגלים וגניטליה וכן לסרטן עור על רקע תורשה גנטית או מסיבות שאינן קשורות בחשיפה לשמש. כמו כן בגידולים אלה הממוקמים באיזורים אחרים – פנים, קרקפת, צואר ושוקיים נחשבים כבעלי סיכון בינוני.

מקרים אחרים בהם מומלץ ביותר ניתוח מוז הם:

  • סרטן עור גדול הממוקם באיזור אנטומי בדרגת סיכון נמוכה.
  • סרטן עור עם שוליים לא ברורים/חדים, שאינו מוגבל היטב
  • סרטן עור בעל מאפייני גדילה מיקרוסקופים מסויימים
  • סרטן עור שהתפתח שוב לאחר טיפול קודם
  • סרטן עור שלא הוסר בשלמות
  • ניתוח מוז הוא טיפול הבחירה לסרטן עור שהתפתח בתוך רקמה צלקתית או באיזור עם דלקת ממושכת ו/או באיזור שעבר טיפול קרינתי.
  • סרטן עור נחשב בסכון גבוה כשמתפתח במדוכאי חיסון בגלל טיפול תרופתי, כגון מושתלי איברים או מחלות אונקולוגיות (לויקמיה) או במקרים של תסמונות גנטיות עם נטיה לסרטן עור.

גילוי מוקדם וערנות לפצע שאינו מחלים, כתם חדש ולא מוכר או שומה אטיפית עשויים למנוע הן את התפשטות הגידול והן להשפיע לטובה על תוצאות הניתוח להסרתו.

כמו כן, מחובתנו לזכור כי הגנה מפני השמש לאורך חיינו, מצילה חיים ומפחיתה באופן משמעותי את הסיכוי לפתח סרטן העור.

ניתוחי מוז למטופלי ספוט קליניק מבוצעים על ידי ד"ר מאיה סיני.

 

מומחי ספוט קליניק לניתוחי מוהס

ד

ד"ר מאיה סיני

ניתוחי מוז מבוצעים ע"י ד"ר מאיה סיני - מנתחת מוהס (MOHS) מומחית לרפואת עור ומוסמכת American College of Mohs Surgery לניתוחים בשיטת מוז.

הניתוחים שמבצעת ד"ר מאיה סיני הינם בעלי שיעורי ריפוי מרביים והשחזור האסתטי מבוצע ברמה הגבוהה ביותר.

צרו אתנו קשר

-->
התקשרו לספוט קליניק - מרפאת מומחים לרופאי עור פרטיים
×
דילוג לתוכן