מלנומה – אבחון וטיפול

מלנומה ממאירה הנה סרטן עור המתפתח כתוצאה מחלוקה בלתי מבוקרת של תאי עור הנקראים "מלנוציטים". בעוד שהשכיחות של מלנומה נמוכה יותר מסרטני עור אחרים כמו BCC ו-SCC, הממאירות שלה גבוהה בגלל היכולת להתפשט לאיברים אחרים אם אינה מאובחנת ומטופלת בשלב מוקדם.

ישראל מדורגת כאחת המדינות בהן היארעות מחלת המלנומה הינה מהגבוהות בעולם.

מה זה מלנוציט?

המלנוציט הוא תא עור המצוי בשכבה העליונה והחיצונית של העור. תאים אלו מייצרים את הפיגמנט הידוע "מלנין", אשר מעניק לעורנו את צבעו. כאשר אנו נחשפים לקרינה אולטרה-סגולה (UV) מהשמש, נגרמת פגיעה לתאי העור אשר מעוררת ומעודדת את המלנוציטים לייצר מלנין, פיגמנט השיזוף, במטרה לחסום את חדירת קרני השמש ולהגן על העור.

חלק מאוכלוסית המלנוציטים בעור נוטה כבר בגיל הילדות וההתבגרות ליצור צברים של מלנוציטים שפירים, שכל אחד מהם הוא שומה, או כפי שנקראת בלשון המדוברת "נקודת חן".

חשיפה בלתי מוגנת לשמש, ובמיוחד אירועים חוזרים של כוויות שמש בגיל הילדות, עלולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים, המכונים "מוטציות", ב-DNA של המלנוציטים באשר הם ולגרום להפיכתם לגידול סרטני ממאיר, המלנומה.

מהי שומה?

שומה היא נגע שפיר בעור הנוצר עקב שגשוג מקומי של תאי פיגמנט (מלנוציטים). שומה חומה או שחורה מכילה פיגמנט מלנין. שומה יכולה להיות נוכחת בלידה (נקודת חן מולדת) או להופיע בהמשך (נקודת חן נרכשת). ישנם סוגים שונים של שומות מולדות ונרכשות. כמעט לכולם יש לפחות שומה אחת. כ- 1% מהאנשים נולדים עם שומה מלנוציטית מולדת אחת או יותר. לאנשים בעלי עור בהיר יש נטיה לפתח יותר שומות מאשר אנשים עם עור כהה יותר. חשיפה לשמש בגיל ילדות מאיצה הופעת שומות נרכשות.

גורמי סיכון למלנומה

היכרות עם גורמי הסיכון למחלה עשויה לעזור במניעה או באיתור מוקדם של המחלה.
הגורמים הבאים מעלים את הסיכוי לחלות במלנומה:

  1. שומות רבות: ככל שיש לאדם שומות רבות יותר בגופו, כך הסיכוי שלו לפתח מלנומה עולה. כמו כן, שומות גדולות יותר מעלות את הסיכון לפתח את סוג זה של סרטן.
  2. גנטיקה: לאחד מכל עשרה מטופלים יש קרוב משפחה שחלה במלנומה. סיפור משפחתי של המחלה הוא גורם סיכון גבוה ביותר לפתח את המחלה.
  3. חשיפה ללא הגנה או חשיפה מוגזמת לקרינה אולטרה-סגולה (UV) מהשמש ואף ממיטות שיזוף, במיוחד כוויות שמש.
  4. עור בהיר: מלנומה שכיחה יותר בקרב אנשים עם עור בהיר, הנוטים להיצרב בקלות מן השמש, בגלל כושר ההגנה המוגבל של פיגמנט המלנין בעורם.
  5. היסטוריה של סרטן העור: אדם שחלה בעברו באחד מסרטני העור, הוא בעל סיכון גדול יותר לפתח מלנומה בעתיד.
  6. מערכת חיסונית מוחלשת בעקבות מצב רפואי או טיפול תרופתי.

האם מלנומה מסוכנת?

אבחון מוקדם של מלנומה מאפשר טיפול קל יחסית באמצעות הסרת נגעים כירורגית ועל כן ריפוי מלא. לעומת זאת, גילוי מאוחר עלול להוביל לתוצאות בלתי רצויות ואף קטלניות וסיכויי ההישרדות יורדים באופן משמעותי. כאשר המלנומה חדרה עמוק לתוך שכבות העור או לבלוטות הלימפה ולאיברים חיוניים אחרים בגוף, היא הופכת קשה לטיפול ועשויה להיות קטלנית.

איך מלנומה נראית?

סוג סרטן זה מאופיין בסימנים קליניים מחשידים הנראים לעין ולכן קיימת חשיבות יתרה לזהות הופעת שומה חדשה חשודה וכמו כן לעקוב אחר שינוי במראה ובגודל השומות הקיימות.

רוב סוגי המלנומה מתגלות לראשונה כשינוי בעור: הופעת שומה חדשה או שומה קיימת ששינתה את צורתה. השומה עשויה להיראות שטוחה ככתם שהתרחב, או לבלוט מעל פני העור, להיות בעלת מראה כהה או בהיר שיקשה על איתורה (Amelanotic melanoma). כמו כן, השינוי עלול להתפתח בשומה מוכרת מלידה או בשומה נרכשת שהתפתתחה במהלך החיים. בעוד שכ-20%-30% מהמלנומות מאובחנות בשומות קיימות, כ-70%-80% מהן נוצרות כשומה חדשה על גבי עור "נורמלי".

השומות על פני עור המבוגר (להבדיל מילדים) לרוב יציבות ואינן משתנות. שינוי במראה או בגודל השומה הוא תופעה חריגה הראויה לתשומת לב. גם שומה 'תמימה למראה' עשויה להפוך למלנומה, ומכאן החשיבות להקפיד על מעקב תקופתי מסודר לאבחון מוקדם של המחלה.

המסר החשוב: רוב השומות ושאר הנגעים העוריים דמויי שומות אינם מזיקים ואין זה שכיח ששומות רגילות הופכות למלנומה – אך לא תמיד! היו ערים לכל שומה חדשה, או שינוי בשומה קיימת בעור, פצע שלא נרפא, כואב או מגרד, או כל נגע שנראה חריג ושונה ביחס לנגעים אחרים בגוף, ועדכנו את הרופא על כך.

לקריאה נוספת בנושא סימנים קליניים חזותיים מחשידים.

סימני אזהרה ואבחון מוקדם:

האם אי פעם ניסית להתבונן בנקודות החן שלך? מומלץ לבדוק את הגוף מלפנים ומאחור בחדר מואר היטב. חשוב לסרוק את כל שטח העור כולל אזורים נסתרים, מאחר וחשוב להיות עירניים גם לקיומה של מלנומה בקרקפת, בקפלי הגוף, ובין אצבעות הידיים והרגליים. לבדיקת אזורים נסתרים רצוי להיעזר בשתי מראות או באדם נוסף.

מהם הסימנים אליהם יש לשים לב בעת בדיקת השומות? מהם הסימנים המחשידים למלנומה?

 

1. חמשת ה"גימלים":

  • גיאומטריה – שומה בעלת צורה לא סימטרית.
  • גבול – שומה שגבולה אינו אחיד, עגול, ברור ומוגדר.
  • גוון (צבע) – שומה שצבעה אינו אחיד, המורכבת ממספר גוונים, כגון חום, שחור, ורוד ועוד.
  • גודל – שומה שקוטרה עולה על 5 מ׳׳מ.
  • גובה – שינוי בגובה, או כל שינוי ב-4 ״הגימלים״ הקודמים.

 

חמשת הגימלים המהווים סימנים מחשידים למלנומה

 

גירוד, יצירת גלד או דימום הם סימנים מחשידים הנפוצים פחות אך יכולים גם הם להופיע במלנומה ואין להתעלם מהם.

 

2. "הברווזון המכוער":

זיהוי של סרטן עור פוטנציאלי ובייחוד מלנומה, אינו משימה קלה. מלנומה עשויה להופיע במגוון צורות ולא בהכרח תתייצג עם הסימנים הטיפוסיים. שיטת "הברווזון המכוער" מבוססת על התצפית שרוב השומות הרגילות בגופנו יהיו דומות זו לזו, בעוד שהמלנומה תהיה חריגה כ'ברווזון מכוער' ותבלוט משכנותיה. לכן, סריקה של כלל השומות בגופנו חשובה ומגדילה את הסיכוי שגם נגעים שאינם מתאימים לקריטריונים יאותרו.

שיטת "הברווזון המכוער" לאבחון מלנומה

 

לצורך מטרה זו של אבחון מוקדם, נבנתה מערכת ממוחשבת דיגיטלית מתקדמת המשלבת אמצעים אובייקטיבים וסובייקטיבים: אומדן מדוייק של השינויים והחידושים על מפת השומות בגופנו, לצד מעקב העין המקצועית והמנוסה של המומחים לרפואת עור.

ספוט קליניק גאה להחזיק במערכת דיגיטלית מתקדמת של מיפוי שומות וצילומים דרמוסקופיים – בעזרתה מאותרים מדי שנה מקרים של סרטן העור או מלנומה עוד בשלבים המוקדמים.

לבדיקה עצמית – רצוי להעריך את מספר השומות בכל אזור בגוף ולבצע את הסריקה החוזרת כל שלושה עד שישה חודשים. לבעלי מספר רב של שומות, צילום בהגדלה של אזור השומות, יסייע לצורך השוואה. רצוי שהצילום יהיה צבעוני, ויהיה בו קצה סרגל שיראה את הגודל היחסי של השומה. חשוב לציין את תאריך הצילום ואת אזור הגוף עליו נמצאות השומות.

מומחי ספוט קליניק למלנומה ממאירה

פרופסור אסתר עזיזי - רופאת עור פרטית

פרופסור אסתר עזיזי

מייסדת ומנהלת Spot Clinic, מבכירות החוקרים והקלינאים בעולם ברפואת העור. רופאה בכירה במחלקת העור במרכז הרפואי שיבא.

ד״ר זהר ליברטי - רופאת עור פרטית מומחית לרפואת עור

ד"ר זהר ליברטי

מומחית בעלת מוניטין רב בתחום אבחון וטיפול במחלות עור ובתחום אבחון הטיפול והמניעה של סרטן העור ומלנומה ממאירה של העור.

ד

ד"ר איילת רשפון

מומחית לרפואת עור ומין, רופאת עור בכירה ומנהלת המרפאה לאבחון סרטן עור במרכז הרפואי איכילוב.

ד

ד"ר מור מיודובניק

רופאת עור פרטית, רופאת עור פרטית, מומחית לרפואת עור ולאונקולוגיה

ד

ד"ר נועה קרמר

רופאת עור בכירה, מומחית לאבחון וטיפול במלנומה

ד

ד"ר מאיה סיני

רופאת עור פרטית, מומחית באבחון וטיפול במחלות עור ובטיפול ומניעה של סרטן העור ומלנומה ממאירה של העור.

ד

ד"ר הלית גיא-חן

ד"ר הלית גיא-חן רופאה מומחית בכירורגיה פלסטית ואסתטית

צרו אתנו קשר

מהם ארבעת הסוגים העיקריים של מלנומה?

סוג שכיחות מיקום והתפתחות הגידול מראה אופייני איך זה נראה?
מלנומה מתפשטת שטחית (Superficial Spreading Melanoma) הצורה השכיחה ביותר של מלנומה. מתרחב בקצב איטי ובהדרגה על פני העור, בתוך שומה קיימת או כנגע חדש.
יכול להופיע בכל מקום בגוף אך נפוץ בעיקר במרכז הגוף (בגברים), ברגליים (בנשים) ובגב העליון (בשני המינים).
נגע שטוח או מעט מורם, אסימטרי, עם גבולות לא סדירים.
יכול להופיע בגוון טיפוסי או ללא צבע.
מלנומה קשרית (Nodular Melanoma) הצורה השנייה בשכיחותה, אך האגרסיבית ביותר. לרוב גידול פולשני אשר בזמן האבחנה הראשונית כבר חדר לשכבות עמוקות בעור. שכיח במרכז הגו, רגליים וידיים ובקרקפת אצל אנשים מבוגרים. בליטה לא סדירה בעור, לרוב בצבע כחול-שחור, אך ייתכן גם ורדרד-אדום.
מלנומת נמש ממאירה (Lentigo Maligna Melanoma) צורה זו שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים. מתפתח באיטיות באזורי עור חשופים לשמש כמו פנים, אוזניים, ידיים ופלג גוף עליון. כתם לא סדיר, כהה (בדרך כלל כחול, שחור או חום) אשר עשוי להיות שטוח או מורם מעט.
מלנומה של הקצוות (Acral Melanoma) הצורה הנדירה ביותר של מלנומה, אך השכיחה ביותר בקרב כהי עור. מופיע לרוב בקצוות הגוף, באזורים קשים לאיתור כמו כפות הידיים והרגליים ומתחת לציפורניים. לא קשור לחשיפה לשמש. נגע לא סדיר שחור או חום.
מלנומה מתפשטת שטחית (Superficial Spreading Melanoma)

מלנומה מתפשטת שטחית

מלנומה מתפשטת שטחית

שכיחות הצורה השכיחה ביותר של מלנומה.
מיקום והתפתחות הגידול מתרחב בקצב איטי ובהדרגה על פני העור, בתוך שומה קיימת או כנגע חדש.
יכול להופיע בכל מקום בגוף אך נפוץ בעיקר במרכז הגוף (בגברים), ברגליים (בנשים) ובגב העליון (בשני המינים).
מראה אופייני נגע שטוח או מעט מורם, אסימטרי, עם גבולות לא סדירים.
יכול להופיע בגוון טיפוסי או ללא צבע.
מלנומה קשרית (Nodular Melanoma)

מלנומה קשרית (Nodular Melanoma)

מלנומה קשרית
(Nodular Melanoma)

שכיחות הצורה השנייה בשכיחותה, אך האגרסיבית ביותר.
מיקום והתפתחות הגידול לרוב גידול פולשני אשר בזמן האבחנה הראשונית כבר התפתח לשכבות עמוקות בעור.
שכיח במרכז הגוף, רגליים וידיים ובקרקפת אצל אנשים מבוגרים.
מראה אופייני בליטה לא סדירה בעור, לרוב בצבע כחול-שחור, אך ייתכן גם ורדרד-אדום.
מלנומת נמש ממאירה (Lentigo Maligna Melanoma)

מלנומת נמש ממאירה (Lentigo Maligna Melanoma)

מלנומת נמש ממאירה (Lentigo Maligna Melanoma)

שכיחות צורה זו שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים.
מיקום והתפתחות הגידול מתפתח באיטיות באזורי עור חשופים לשמש כמו פנים, אוזניים, ידיים ופלג גוף עליון.
מראה אופייני כתם לא סדיר, כהה (בדרך כלל כחול, שחור או חום) אשר עשוי להיות שטוח או מורם מעט.
מלנומה של הקצוות (Acral Melanoma)

מלנומה של הקצוות (Acral Melanoma)

מלנומה של הקצוות
(Acral Melanoma)

שכיחות הצורה הנדירה ביותר של מלנומה, אך השכיחה ביותר בקרב כהי עור.
מיקום והתפתחות הגידול מופיע לרוב בקצוות הגוף, באזורים קשים לאיתור כמו כפות הידיים והרגליים ומתחת לציפורניים. לא קשור לחשיפה לשמש.
מראה אופייני נגע לא סדיר שחור או חום.

אבחון מלנומה

רופא עור מסוגל בהסתכלות ראשונית על השומה להבחין בין גידול שפיר לגידול החשוד כסרטני, ולרוב יעשה בדיקה מדוקדקת של עור הגוף מכף רגל עד ראש, לאיתור נגעים חשודים. במקרה של ספק בדיקה דרמוסקופית יכולה לסייע באבחון מהיר ומיידי של נקודת חן חשודה במלנומה.

על מנת לאשר את האבחנה, רופא העור או הכירורג הפלסטי ייקח ביופסיה מנגע חשוד וישלח אותה למעבדה לבדיקת פתולוגיה. במעבדה יקבע האם קיימת ממאירות, האם היא מלנומה, ובמידה וכן – מה הסוג הספציפי והמאפיינים הפתולוגים של המחלה. חשוב לציין כי איבחון מוקדם מאפשר טיפול קל יחסית בהסרה כירורגית וריפוי מלא (סיכויי הישרדות של קרוב ל 100%). לעומת זאת, גילוי מאוחר עלול להוביל לתוצאות בלתי רצויות ואף קטלניות וסיכויי ההישרדות יורדים באופן משמעותי.

אובחנתי עם מלנומה. מה יקרה עכשיו?

לאחר אבחון המחלה, יש לקבוע את שלב המחלה. לשם כך יבוצעו בדרך כלל בדיקות נוספות כמו בדיקות דם ובדיקות הדמייה (MRI, CT, PET-CT).

קביעת שלב המחלה נועדה להעריך את היקף הגידול הסרטני ואת מידת חדירותו וההתפשטות מעבר למיקום הראשוני בעור הגוף. השלב של המחלה נקבע על ידי מספר גורמים, ביניהם עומק החדירה של הגידול בעור, המצאות התכייבות בגידול, מעורבות של בלוטות לימפה וגרורות באיברים מרוחקים. קביעת שלב המחלה הכרחית לבחירת הטיפול המתאים על ידי הרופא ושיפור סיכויי ההחלמה.

לאחר שהגידול אובחן והוסר כירורגית, הגורמים העיקריים שיקבעו את מהלך המחלה והפרוגנוזה הם עובי החדירה של הגידול לעומק העור, ע"פ ברסלאו וקלארק וכן האינדקס המיטוטי- שנקבעים בדו"ח הפתולוגי. ביופסיית בלוטת הזקיף המנקזת את האזור בו התפתח הגידול הראשוני, לצורך זיהוי גרורות מיקרוסקופיות, מהווה מדד פרוגנוסטי נוסף.

קביעת שלב המחלה (Staging) מתבססת על הממצאים בדוח הפתולוגי של הגידול שהוסר כירורגית, על תוצאות הביופסיה של בלוטת הזקיף ובדיקת הדמיה כולל טומוגראפיה ממוחשבת ו\או PET-CT של כל הגוף.

הוועדה האמריקאית המשותפת לסרטן (AJCC) מחלקת את המלנומה לארבעה שלבים:

ככל ששלב המחלה נמוך יותר – כך הפרוגנוזה טובה יותר וסיכויי ההחלמה גבוהים יותר.

מה קורה לאחר קביעת שלב המחלה?

לאחר דירוג שלב המחלה, הרופא יתכנן יחד עם הכירורג והאונוקולוג את תוכנית הטיפול והמעקב המתאימה לך ביותר. למידע נוסף.

 חידושים בטיפול אונקולוגי במלנומה

 

מיפוי שומות בספוט קליניק מוכר ע"י חברות הביטוח הבאות*:

* בהתאם לתנאי הפוליסה האישית על פי סעיף – "בדיקה אבחנתית\אמבולטורית

 

לקריאה נוספת:

1. אבחון מוקדם של מלנומה
2. מלנומה ממאירה של העור-גורמי סיכון, אבחון ודרוג המחלה

-->
התקשרו לספוט קליניק - מרפאת מומחים לרופאי עור פרטיים
×
דילוג לתוכן