ניתוח אף

ניתוחי אף

האף ידוע כ ״מכתיב אופי״ וכ"בעל נוכחות״ – לא לחינם; האף נמצא במרכז הפנים ואחד המרכיבים העיקריים במראה פנינו.
לא בכדי, ניתוחי אף נחשבים לניתוחים מאתגרים. תוצאתם ניכרת לעין ומיידית. התוצאה חייבת להיראות טבעית כמו גם, להתאים לשאר תווי הפנים.
נוסף לכל הללו, לאף תפקיד פונקציונלי בנשימה, סינון אבק ובתוספת לחות לאוויר אותו אנו שואפים.

בגיל ההתבגרות, עצמות הפנים גדלות ותווי הפנים משתנים ולכן עדיף לבצע ניתוח אף לאחר סיום הגדילה הגרמית – כלומר סביב גילאי 16-17 בקרב בנות ומאוחר מכך בקרב בנים.
בזמן פגיעת הייעוץ טרום הניתוח, אשמח לשמוע איזה אף היית רוצה אולם לצד זאת, ישנם מרכיבים שלא ניתנים לשינוי בהם יש להתחשב בעת תכנון הניתוח והם: עובי העור, חוזק ומבנה הסחוסים והעצמות, מבנה הפנים, חבלות בעבר, אסימטריה או חסימת דרכי הנשימה.
רק לאחר לקיחת כל המרכיבים בחשבון, נוכל להבין מה עשויה להיות התוצאה, מה הציפיות ומה צפוי וכן נוכל לחזות את הליך ההחלמה בהתאם.

הכנות לקראת ניתוח אף

לקראת ניתוח אף יש לבצע בדיקות דם (במסגרת קופת חולים) ובדיקה של דרכי הנשימה העליונות ולעיתים הדמיה במקרים של בעיה של חסימת דרכי הנשימה או סטיית מחיצת האף.
חשוב לדווח בגין אלרגיות המתבטאות בנזלת ולקראת הניתוח מומלץ לטפל בנזלת אלרגית.
יש להקפיד על הפסקת עישון מלאה שבועיים לפחות טרום הניתוח.
יש להפסיק ליטול תרופות מדללות דם כגון: קומדין או אספירין.
יש לדווח לרופא המנתח על נטילת ויטמינים, כדי שיחליט אם לאשר או לאסור את המשך הצריכה שלהם עד לניתוח.
לניתוח עצמו יש להגיע לאחר שמנקים באופן יסודי את הפנים וחופפים היטב את השיער.

כיצד מתבצע ניתוח אף

ניתוחי אף אורכים בין שעה לשעתיים כתלות בסוג הניתוח ובמספר המרכיבים הדורשים התייחסות וטיפול.
הניתוחים מבוצעים בדרך כלל תחת הרדמה כללית, למרות שיש מקרים בהם ניתן לבצע ניתוחי אף תחת הרדמה מקומית וטשטוש. כך או כך יש להגיע לחדר הניתוח כשעה וחצי לפני תחילת הניתוח בצום על פי ההנחיות, מצוידים בכל הבדיקות הנדרשות.

קיימות שתי טכניקות עיקריות לביצוע ניתוחי אף:

  • הטכניקה הסגורה בה מבוצע הניתוח כולו דרך הנחיריים
  • הטכניקה הפתוחה בה נוסף חתך חיצוני קטן בבסיס עמודית האף, כך שמתאפשרת חשיפה של הסחוסים ועיצוב מדויק שלהם.

הטכניקה תיבחר בהתאם לממצאים שעולים בעת הבדיקה לקראת הניתוח, והיתרונות והחסרונות של כל אחת מהשיטות ידונו עד לקבלת ההחלטה המשותפת.
לעיתים יחד עם ניתוח האף יש צורך לבצע הליכים נוספים כגון: יישור מחיצת האף, קיבוע המחיצה למרכז חלל האף, צריבה של הקונכיות (מבנים בתוך האף שעלולים לתפוח ולגרום לחסימת דרכי הנשימה).
בסוף הניתוח לרוב יוצאים עם חבישה על האף, גבס המגן עליו מפני תזוזה או חבלה, טמפונים בתוך הנחיריים אשר יוסרו כעבור יום או יומיים.
הגבס יוסר בביקורת הראשונה – לרוב כעבור כשבוע עד 10 ימים, ולאחר הסרתו ניתן יהיה לשטוף את הפנים. עד אז מומלץ לחפוף את הראש בכיור תוך קבלת עזרה – כמו במספרה.
משתחררים הביתה עוד באותו יום, מצוידים בתרופות נגד כאבים, אנטיביוטיקה למספר ימים בודדים והנחיות לצריכת משקאות קרים בלבד להורדת הנפיחות וצמצום הדמם.

למה לצפות בימים שלאחר הניתוח

לרוב צפויה אי נוחות בימים הראשונים – תחושה של כובד בראש ו״אף סתום״.
ייתכנו כאבים הניתנים לשיכוך בעזרת נוגדי כאב רגילים (אופטלגין או נורופן).
בימים הראשונים, ובעיקר לאחר הסרת הטמפונים צפויה הפרשה דמית מהנחיריים, אשר הולכת ופוחתת ככל שהימים חולפים. ניתן למזער הפרשה זו על ידי שתיית מי קרח ומנוחה בראש מורם.
בנוסף, בכדי לפנות את ההפרשות אין לקנח את האף, אלא ניתן להתיז ללא הגבלה תרסיס מי מלח שתפקידו לרכך ולהקל על התסמינים.

נפיחות ושטפי דם סביב העיניים צפויים להופיע ביומיים הראשונים לאחר הניתוח, וייספגו באופן משמעותי עד להסרת הגבס. למרות זאת, אזור האף עצמו יישאר נפוח ורגיש למשך מספר חודשים.
חזרת הנפיחות אופיינית בעיקר לאחר חשיפה לשמש, אפילו ייתכן שיופיעו שלפוחיות. אי לכך, מומלץ בתקופה הראשונה לחבוש כובע ולהשתדל להימנע משהות ממושכת בחוץ בשעות החמות.
עם הסרת הגבס, ניתן להתרשם מהשינוי במראה האף אולם, יחד עם זאת, יחלפו 6 חודשים עד שנה עד שניתן יהיה לראות את תוצאות הניתוח באופן סופי. הסיבה לכך הינה הבצקות העוריות המסתירות את מבנה הסחוסים והעצמות העדין שמתחת (כמו שבגד נפוח ועבה יסתיר את הרזון).

סיבוכים אפשריים:

כמו בכל ניתוח, גם בניתוח אף עשויים להופיע סיבוכים.

  • זיהום – סיבוך נדיר שיכול לקרות בימים הראשונים וכדי למנוע זאת, ניתן טיפול אנטיביוטי סביב הניתוח.
  • דימום – מי שסובלת מדימומים קשים סביב הווסת או מי שידוע לו על דימום משמעותי יותר לאחר פציעה קלה- רצוי ליידע את הרופא המנתח על כך מראש.
    לפני הניתוח מבוצעות הבדיקות השגרתיות לבירור מערכת הקרישה.
    כמו כן, יש לדווח על נטילת תרופות המכילות אספירין או תרופות טבעיות כמו אומגה 3 הגורמות גם הן לדילול הדם. ייתכן והמנתח יורה על הפסקת נטילת תרופות אלו.
    דימום או הפרשה דמית בימים הראשונים הוא שכיח וטבעי. לעומת זאת, דימום מאסיבי הוא סיבוך נדיר מאד ובמקרה זה יש לפנות אליי במידי לצורך טיפול.
  • אסימטריה – אסימטריה היא מצב טבעי ותמיד מתקיימת. גם באף ניתן לראות אסימטריה בגודל שני הנחיריים, במבנה הסחוסים- אולם לרוב האסימטריה היא קלה ועדינה. גם אחרי הניתוח עלולה להיות אסימטריה קלה שהיא סבירה ומתקבלת. במצבים של סטיית מחיצה או אחרי חבלה – קיים סיכוי גבוה יותר לאסימטריה, כיוון שלסחוסים יש ״זיכרון״ של העיוות. אם הדבר מאד בולט יתכן שיהיה צורך בתיקון, לעיתים בניתוח ולעיתים על ידי הזרקה של חומרי מילוי. לרוב תיקונים לא מבוצעים לפני חלוף שנה ממועד הניתוח הראשוני.
  • אי סדירות – כאשר משייפים או חותכים את הסחוס, לעיתים עלולים להיווצר בליטות או שקעים קטנים בתהליך ההחלמה. לעיתים קרובות, ניתן למשש את הבליטה אולם לא ניתן לראות אותה בשל מיסוך העור. אם בכל זאת הדבר מהווה הפרעה- ניתן לתקן זאת בניתוח נוסף או בהזרקה. ניתוח נוסף לרוב יהיה רק בתום שנה מהניתוח המקורי – בייחוד לאור העובדה שחלק גדול מ "אי הסדירויות" משתפרים מעצמם.
  • קשיים בנשימה – בשבועות הראשונים לאחר הניתוח תמיד תהיה תחושה של אף חסום. העור הפנימי בנחיריים בצקתי ונפוח ושטח הפנים דרכו זורם האוויר קטן. לעיתים רחוקות, הפרעה חד צדדית או דו צדדית בנשימה תיוותר לאורך זמן- במקרים אלה יש לאבחן את הסיבה ולהתייעץ עם רופא א.א.ג.

מגבלות אפשרויות לאחר ניתוח אף

לאחר ניתוח אף נאסר להרכיב משקפיים על גשר האף למשך כחודש ימים.
בנוסף לכך יש להימנע מלקנח את האף.
יש להימנע מחשיפה משמעותית לשמש למשך שלושה עד ארבעה חודשים לאחר הניתוח.
ניתן לשוב לפעילות רגילה כשבועיים לאחר הניתוח אף.
חודשיים לאחר הניתוח ניתן לחזור ולבצע פעילות גופנית מאומצת.

החזון של ד"ר רוית ינקו

ליצור מראה אף טבעי והרמוני, אשר משתלב בצורה מושלמת עם מבנה הפנים.

מומחי ספוט קליניק לניתוחי אף

ד

ד"ר הלית גיא-חן

רופאה מומחית בכירורגיה פלסטית ואסתטית. בעלת ניסיון בניתוחים משחזרים, פוסט בריאטרים והסרת נגעים בשיטת מוהז.

צרו אתנו קשר

-->
התקשרו לספוט קליניק - מרפאת מומחים לרופאי עור פרטיים
×
דילוג לתוכן