דלקת עור ממגע

דלקת עור ממגע – תגובה דלקתית של העור לאחר חשיפה לחומרים פוגעים.
דלקת עור ממגע (Contact Dermatitis) כשמה כן היא – תגובה דלקתית של העור הנגרמת כתוצאה מרגישותו למגע עם חומרים שונים.
הרגישות יכולה להתפתח בזמן חשיפה ראשונית לחומר, אך יכולה להופיע גם שנים רבות לאחר מכן, כתוצאה מחשיפות חוזרות.

דלקת עור ממגע נחלקת לדלקת עור מגירוי/איריטנטית (Irritant Contact Dermatitis) ולדלקת עור אלרגית (Allergic Contact Dermatitis).
דלקת עור מגירוי/איריטנטית  – Irritant Contact Dermatitis תתרחש אצל כל בני האדם אשר נחשפו לכימיקל הפוגע. עוצמת הפגיעה תלויה בריכוז החומר אליו נחשף העור כמו גם בעובי שכבת העור החיצונית (הקרנית) ומידת חדירותה.

בדרמטולוגיה קיימת טבלה המפרטת ריכוזים של חומרים איריטנטיים כגון נפט, פנולים וניקל, כאשר חשיפה מעל סף הריכוז של החומר המפורט תגרום לדלקת עור אקוטית מגירוי. התמונה הקלינית של דלקת עור אקוטית מגירוי עשויה להיות סוערת.

המופע השכיח ביותר של דלקת עור מגירוי הינו בכפות הידיים והתלונה השכיחה הינה של כאב.

הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות דלקת עור ממגע הינה חשיפה למתכות ובעיקר לניקל המצוי בתכשיטים או שעוני יד. סיבה נוספות הינה חשיפה לחומרים קוסמטיים כדוגמת צבעי שיער, בשמים ואיפור.

ישנם מספר בעלי מקצוע אשר נמצאים בסיכון יתר להופעת דלקת עור מגירוי: עוזרות בית, מעצבי שיער, וטרינרים, אנשי רפואה ורופאי שיניים, מסדרי פרחים, חקלאים וגננים, עובדי קייטרינג, עובדי דפוס, ציירים, עובדים במתכות, מהנדסי מכונות, מכונאים, עוסקים בבנייה ודייגים.
ילדים ומבוגרים הסובלים ממחלת האטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) הם בעלי הסיכון הגבוה ביותר לסבול מדלקת עור איריטנטית/מגירוי, בשל פגם במחסום העורי וחדירות גדולה של שכבת העור החיצונית.

לעומת זאת, דלקת עור אלרגית תתקיים רק אצל אותם אנשים הרגישים לאלרגנים ללא תלות בריכוז החומר או בטמפרטורה. חומר אלרגני משפעל את כל המערכת החיסונית. הוא מוצג לגוף כאנטיגן ולכן בחשיפות חוזרות אפילו כמות מינימלית בחשיפה אליו תגרום לתגובת שרשרת ולדלקת עור קיצונית. מסיבה זאת, בעוד דלקת עור מגירוי תהיה מוגבלת בהופעתה לאזור החשוף, דלקת העור האלרגית עשויה להתפשט לאזורים הסמוכים ואף המרוחקים בעור.
התלונה השכיחה בדלקת עור אלרגית הינה גרד.

על מנת לאבחן דלקת עור ממגע יש לבצע תבחיני מטלית Patch Test. תבחינים אלו כוללים בדיקת רגישות לחומרים רבים אליהם האדם נחשף בחיי היום יום.
לאחר ביצוע הבדיקה ומציאת החומר (האלרגן) אליו רגישים, מציידת ד"ר סלומון את החולה ברשימת החומרים מהם עליו להימנע (במקרים רבים הרכיב הפוגע הינו רק חלק קטן מרשימת הרכיבים בתכשיר או במוצר ולכן המטופל אינו מודע למקור הדלקת), כמו גם ברשימת החומרים אשר אינם מזיקים לו ועימם הוא יכול לבוא במגע.

מומחי ספוט קליניק לדלקת עור ממגע

ד

ד"ר איילת אולך

רופאת עור מומחית לדלקת עור ממגע בתינוקות, ילדים ומבוגרים

רופאת עור מומחית ברפואת עור ומין ואסתטיקה רפואית

ד"ר נועה גל

רופאת עור בכירה מומחית לדלקת עור ממגע

צרו אתנו קשר

-->
התקשרו לספוט קליניק - מרפאת מומחים לרופאי עור פרטיים
×
דילוג לתוכן